خبرگزاری حوزه/ شماره جدید مجله آموزه های فلسفه اسلامی با مقالات متنوعی در حوزه اندیشه اسلامی و مقولات فلسفی منتشر شده است.
در این شماره از فلسفه اسلامی می توان عناوینی همچون روابط مفهومي علم و ايمان در آثار ملاصدرا، نسبت نجات و حقانيت از نظر ملاصدرا و جان هيك، وجوه اشتراك و شباهت در ديدگاه هاي معرفت شناختي ملاصدرا و هوسرل، صفت قيوميت خداوند و نتايج آن در آينه حكمت متعاليه صدرالمتالهين، منزلت عرفان و قرآن در مقايسه با عقل در انديشه ابن سينا، پديده هاي فراطبيعي در نگرگاه فيلسوفان مسلمان، صورت بندي هاي مسئله شر در آثار فيلسوفان مسلمان با تكيه بر آراي فارابي، ابن سينا، سهروردي و ملاصدرا را به مطالعه نشست.
این شماره که دوازدهمین شماره از نشریه فلسفه اسلامی است با مطالب متنوع و متکثری در حوزه کلام و تفلسف اسلامی منتشر شد.
در این شماره از این مجله وزین شاهد و ناظر مجموعه مطالبی ارزنده و جذابی در موضوعات مبتلابه علمی و عملی در حوزه معرفت و اندیشه و ذهنیت انسانی و اسلامی هستیم که از آن جمله می توان به مطلبی اشاره کرد در مطلع این شماره از مجله با روابط مفهومي علم و ايمان در آثار ملاصدرا.
این مقاله که در بررسي معناشناختي در آثار ملاصدرا، به مفهوم ايمان که با شبكه گسترده اي از مفاهيم مرتبط است پرداخته، مهمترين اين مفاهيم، یعنی علم را مورد تحلیل قرارداده است. ضمن مطالعه این نوشتار به این نکات می رسیم که ملاصدرا علم را به اقسام شرعي و عقلي، دراستي و وراثتي، و مكاشفه اي و معامله اي تقسيم مي كند. علم حقيقي از نظر وي، علم شرعي و عقلي، وراثتي و مكاشفه-اي است. اين علم در اكثر مواضع در آثار ملاصدرا معادل ايمان دانسته شده است. او دلايلي نقلي، عقلي و لغوي بر اين مدعا اقامه مي كند. با اين حال، در عبارات وي علم گاهي شرط ايمان و گاهي شطر آن است. گاه ايمان شرط علم است و گاه علم و ايمان دو مقوله كاملا متباينند. معرفت از نظر برخي مغاير علم است اما ملاصدرا آنرا مرادف علم مي داند. بدين ترتيب مفاهيم كفر و جهل در آثار وي به عنوان مفاهيم مقابل ايمان به كار مي-روند. كفر گاه معادل جهل و گاه شديدترين مرتبه آن است. اين شبكه مفهومي را مي توان با توجه به ديدگاه ملاصدرا درباره نقش قوه عاقله در ايمان تبيين كرد. قوت عاقله علت ايمان، علم و معرفت است و ضعف عاقله علت جهل و كفر. در بينش او ساير قواي انسان مانند واهمه نيز در ايمان و كفر نقش دارند.
در مقاله ارزشمند دیگری با عنوان «نسبت نجات و حقانيت از نظر ملاصدرا و جان هيك»
به جان هیک به عنوان نخستين نظريه پردازي كه عقيده انحصارگرايي را باطل دانسته و معتقد به تكثر در حقانيت و نجات همه اديان شده پرداخته شده است.
از طرف ديگر آراء صدرالدين شيرازي که گرچه در زمره كثرت گرايان نيست، اما بر اين باور است كه اكثر مردم اهل نجاتند و تنها منكران معاند و جاهلان مقصر-كه شمار اندكي از مردم را در برمي گيرد- از نجات برخوردار نيستند مورد توجه نویسنده قرارگرفته است.
در اين پژوهش ربط و نسبت حقانيت در نجات از ديدگاه اين دو دانشمند مورد تبيين و بررسي قرار گرفته است.
مجله آموزه های فلسفه اسلامی مجله تخصصی دانشگاه علوم اسلامی رضوی است به مدیر مسئولی محمدباقر فرزانه.
علاقمندان می توانند با شماره تلفن 05112230722 تماس حاصل نمایند.